5 voordelen van een smartphone-vrij leven

Ik kan goed zeuren. Dat wordt mij vaak genoeg verteld nu ik ongeveer een paar honderd lezers per dag heb. Ik kan uren doorgaan over het onveilige gevoel dat we op internet zouden moeten hebben en wel honderd onderzoeken omtrent ‘de grootste verslaving’ willen plaatsen. Maar laten we een keertje positief blijven: wat krijg je er voor terug als ik je heb kunnen overtuigen te stoppen met dat rot apparaat?


1. Minder stress

Inderdaad! Leven zonder een smartphone zal een hoop stress wegnemen. Een smartphone veroorzaakt bij veel mensen een verslaving waarbij alles draait om ‘het checken’ van je sociale media. Wanneer die kans je wordt weggenomen, zal je niet meer iedere minuut het gevoel hebben op je schermpje te moeten kijken, gezien dat niet meer kan. Overigens draait het niet alleen maar om de verslaving, maar denk ook eens aan al die mailtjes van je werk die je ontvangt. Laat je niet storen in je vrije weekend met vragen van je collega’s.

2. Betere nachtrust

Ik kan mij niet voorstellen dat je dit niet al wist, daarom is het júist de moeite waard dit punt te benoemen. Er zijn meerdere redenen te geven waarom je zonder telefoon beter slaapt. Blauwlicht is er één van. Behalve dat blauwlicht uit lichtbronnen komt als de zon, lampen en tv’s, is het display van een mobiele telefoon er ook zo’n één. Specifiek dit soort licht, remt de aanmaak van melatonine: een stofje dat wordt aangemaakt in de hersenen om slaap te stimuleren. Minder melatonine betekent dus een slechtere en minder diepe slaap. Gezien het schermpje van je telefoon een grote bron van blauw licht is, is het aan te raden een uur voor het slapen gaan digitale apparaten uit te schakelen. Niet alleen je telefoon, maar ook de tv dus.

3. Meer tijd

Meer dan drie uur per is de tijd dat de gemiddelde mens spendeert op zijn telefoon. Denk aan wat je allemaal met die tijd kan doen. Wat dacht je van een lekkere boswandeling? Als je echt nuttig bezig wilt zijn, kan je die drie uur op je smartphone ook inleveren voor wat extra werkuren. Het veroorzaakt allebei stress, vermoeidheid en inkomsten. Alleen als je werkt, dan gaat het geld naar jou in plaats van Facebook. Maak je geen zorgen dat je je gaat vervelen; de drempel voor wat ‘leuk’ is en niet, zakt. Je hebt niets beters te doen, daardoor kan het lezen van een boek of het spelen van een bordspel weer leuk worden.

4. Meer geld over

Ga jezelf eens na: hoeveel spendeer jij per jaar aan je telefoon? Leuk zo’n iPhone 10, maar met het geld dat je daarvoor hebt betaald, had ik nog twee reizen extra naar Siberië en Kazachstan kunnen maken. En dat inclusief hotel en vlucht. Per maand leg je al gauw zo’n 30 à 40 euro neer voor je telefoon. Daar kan je heel wat abonnementen per sms van 1 euro per week mee afsluiten om arme kinderen in Afrika te redden. Veel beter toch, dan het voeden van je eigen trieste verslaving?

5. Memorabele avonden

Eerder schreef ik al weleens over een avond stappen met vrienden en mijn continue gebruik van die telefoon. Je hoeft op dat soort avonden geen druppel alcohol op te hebben gehad om je niets meer te kunnen herinneren de ochtend daarna. Door steeds die telefoon te pakken in de kroeg, lijken herinneringen te ontbreken en herplaatst te zijn met een dikke, vette, smerige like. Leg dat ding eens weg joh en drink een biertje. Leer mensen echt kennen en creëer een ongemakkelijke situatie. Een situatie die vroeger heel normaal was: geen zachte ruis, maar een hoop lawaai, gepraat en geouwehoer in de kroeg. Succes met het afkicken.