De essentie van YouTube in zelfmoordpreventie: is dit de oplossing?

Eergisteren zat ik met verbazing dit artikel van de NOS te lezen. Toen ik de titel van het artikel las, was ik vrij sceptisch over de mogelijke inhoud. Is het dan weer zo’n trieste poging om het imago van de ‘makkelijke verdiener’ of YouTuber te verbeteren? Hebben de NOS en Knolraap een deal gesloten? Nee, alles behalve dat. YouTube kan levens redden. 

Ja, echt. De YouTuber genaamd Bo Beljaars (onder de naam Bokado) krijgt van mij een hele vette shout out. Zij gaf gehoor aan brieven van kinderen (!) die geregeld denken aan zelfmoord, ze maakte een video en massaal meldden kinderen zich bij Stichting 113 Zelfmoordpreventie. Waarbij hulpverleners al decennia lang proberen de stap om hulp te zoeken makkelijker te maken, heeft de twintiger het voor elkaar gekregen met slechts één video het aantal meldingen bij 113 met dertig procent te verhogen. Is dat niet geweldig?

Vorige maand haalde Logan Paul wereldwijd nog alle voorpagina’s door een vlog te plaatsen waarin hij een overleden man in een bekend Japans ‘zelfmoordbos’ ten schande zette. Hij filmde het lichaam, dat an sich al niet gepast is. Daarbij maakte hij zieke opmerkingen en plaatste Logan de video als wraakporno online. Actrice Sophie Turner en Breaking Bad-acteur Aaron Paul hebben hem nog even op zijn plek gezet via Twitter, maar zo’n straf is natuurlijk nooit hoog genoeg. YouTube gaf er nog een schop achteraan en brak de banden met de vlogger. Er is voor altijd duidelijk gemaakt dat zelfmoord niet grappig is.

Naast dat YouTube kan dienen als een medium dat serieuze onderwerpen en problemen neutraliseert alsof het niets is, kan het kennelijk ook dienen als een middel dat levens redt en juist weggemoffelde problemen en taboe naar boven haalt. Het dient als een lifehack, letterlijk. Dit is dé manier om iets bij de jeugd voor elkaar te krijgen. Moeten we ons daar dan niet op focussen en meer depressie-/zelfmoordcampagnes gaan voeren via YouTube? Nee, absoluut niet, want dat is niet het doorslaggevende effect in een kinderbrein. Het effect is het idool; iemand waar je als kind tegenop kijkt en als voorbeeld ziet. Iemand zoals Bo. Wat een vlogger onder belangrijk verstaat, verstaat een kind meestal ook onder belangrijk. Al gaat het om knikkers of problemen: kinderen zullen luisteren naar hun idool.

Iets waarmee we wel zelfmoordpreventie en het zoeken van hulp kunnen stimuleren, is door vloggers (buiten het besef van de kijker om) een bijdrage te geven voor elke gepubliceerde video waarin een dergelijk onderwerp besproken wordt. Om te voorkomen dat dit zich als hoofdonderwerp van een populair kanaal vormt, moet de subsidie slechts een aantal keren per maand beschikbaar worden gesteld. Die subsidie hoeft echt geen lullig bedrag te zijn, want het zal altijd minder kosten én meer opleveren dan al die professionele campagnes op tv, internet en radio. Laten we voorkomen dat het benoemen van problemen in vlogs slechts uit een trend bestaat, en dus tijdelijk is. Dit is een middel dat gekoesterd moet worden in de vorm van geld.

Zorg nou niet dat dit anti-zelfmoordmiddel verzwakt. Open dus geen Stichting 113 Zelfmoordpreventie YouTube-kanaal met allemaal vlogs, maar laat het over aan de mensen die kinderen echt tot actie kunnen aanzetten: de jonge fitte YouTubers.