Ik ben gestopt met Google AdSense, hoe nu verder?

In een vorig artikel liet ik al eens weten niet helemaal tevreden te zijn met mijn advertentieverstrekker, Google AdSense. Het is gewoon niet de moeite waard om je lezers op te schepen met advertenties die je uiteindelijk twee euro per maand opleveren. Ik was er klaar mee, dus sloot ik mijn account. En ja hoor, hier komt weer zo’n filosofische vraag: zal ik überhaupt gaan voor een alternatief verdienmodel?

Er omheen draaien is iets wat ik niet ga doen. Ik heb namelijk één alternatief waar ik momenteel al gebruik van maak. Misschien heb je de pagina al weleens voorbij zien komen waarop ik domeinen aanbied. Iedereen die surft naar opinie24.nl of klaasgroenewold.nl, komt op de reguliere website. Andere domeinen in mijn bezit, gekoppeld aan OPINIE24, worden doorverwezen naar de pagina met al mijn domeinen die in de verkoop staan. Mocht diegene verder klikken (gebeurt bijna nooit), dan wordt er een extra tabblad geopend met daarin advertenties van Adfly.

Is dat goed en moreel verantwoord? Nee, natuurlijk niet. Het is irritant en totaal waardeloos en ook dit levert niets op. Ik wilde alleen weten hoe het in zijn werk gaat, dat Adfly. De kans is groot dat je het wel kent. Je klikt op een verkorte link, je komt terecht op een advertentiepagina en uiteindelijk wordt je na vijf seconden naar je bestemmingspagina doorverwezen. Iedereen kan (ook zonder website) op deze manier geld verdienen door links via Adfly te delen. Maar hé, hoe komen mensen dan in godsnaam op één van mijn alternatieve domeinen terecht? Dat is eigenlijk heel simpel. Domeinen hebben een soort houdbaarheidsdatum. Wanneer een domein niet wordt verlengd door de houder, dan raakt die het kwijt en wordt het weer beschikbaar gesteld aan andere mensen. Het voordeel is dat het domein in sommige gevallen al een status heeft opgebouwd op het web en je op die manier makkelijk bezoekers kan aantrekken. Een nadeel is dat je nooit je specifieke doelgroep zal bereiken. Ik ga binnenkort sowieso weer kappen met Adfly. Ik heb liever van iemand een leuke reactie over mijn columns, dan een rekening tot aan de rand gevuld met 1 eurocenten.

Ik voel mij totaal niet ongemakkelijk om de financiële kant van mijn website te belichten. Ik vind het juist leuk om mensen meer inzicht te geven over verschillende verdienmodellen die men gebruikt voor het genereren van online inkomsten. Het is fascinerend, want ieder verdienmodel werkt voor een specifiek soort website. Wanneer je vooral blogt, dan KAN je geld verdienen door bepaalde producten te promoten. Dit is iets wat YouTubers ook doen; compleet schaamteloos en ongenuanceerd in een vlog. Een bedrijf sluit een deal met een YouTuber. Het is dan de taak aan de YouTuber het product in een video te promoten. Vaak weet je al direct of het om reclame gaat of niet. Als je deze methode als blogger gebruikt, dan valt het ook wel onder affiliate marketing: een auteur spoort mensen aan bepaalde producten te kopen. Als iemand dan op de link naar het product klikt en het product koopt, dan krijgt de auteur provisie. De link moet dan wel een uniek ID bevatten van de uitgever. Zo word je altijd eerlijk uitbetaald en wordt het aantal verkopen precies bijgehouden.

Gek genoeg voel ik mij altijd een beetje schuldig bij het gebruik van advertenties. Ik heb het gevoel dat ik op dat moment iets bij iemand door de strot duw. Het doet mij nogal denken aan die ene dag dat ik meeliep bij een bedrijf (heel riskant om hierover te vertellen). Dat bedrijf had maar één doel: het werven van maandelijkse donateurs door middel van verkopers aan de deur. De keer dat ik meeliep, liepen we voor het KWF. KWF was het hoofdthema binnen het bedrijf voor een aantal maanden. We gingen de deuren langs om mensen te overtuigen dat ze akkoord moesten gaan met een maandelijks incasso. Bij elke geworven donateur, kreeg je een hoger loon. Ik voelde mij zo rot aan het einde van die avond. Niet alleen om het feit dat ik mijn hele vrijdagavond heb doorgebracht in Apeldoorn, maar ook omdat ik wist ouderen flink beduveld te hebben. Ik kreeg vaak verhalen over partners die overleden waren aan kanker. Dat was dan ook de drijfveer om te gaan doneren, niet wetend dat ik het werk niet vrijwillig deed, maar voor een asociaal hoog salaris. Gelukkig was het een proefdag en kreeg ik geen rode cent. Dat verlicht het gevoel van schuld nog enigszins. Het moraal: de verleiding is groot om gebruik te maken van affiliate marketing, maar de methode voelt gewoon fout. Misschien doe ik het wel een keer en vertel ik dat achteraf. Wie weet.