Ik deed mij voor als een 16-jarige op Tinder en opende een beerput

Tinder – Een swipe naar rechts, nog één en nog één. Mijn eerste momenten als minderjarige en vrouwelijke gebruiker op Tinder waren aangebroken. Het duurde niet lang en ik kreeg al berichtjes. Eigenlijk allemaal mensen waarin de door mij bedachte Tinder-gebruiker wel interesse zou kunnen hebben. Foute mannen van een jaar of veertig op zoek naar seks met jonge meisjes. 

In het verleden heeft Tinder mij persoonlijk best wat leuke ontmoetingen te weeg gebracht. Het is een manier om makkelijk met anderen in contact te komen. Je kan van te voren al aangeven waar je naar opzoek bent en waar je interesses liggen. Tinder lijkt te groeien en het taboe op de app te reduceren. De acceptatie groeit rondom het feit dat jouw serieuze relatie is ontstaan door middel van een dating app. De regels rond dit soort apps zijn ook aangescherpt. Minderjarig? Dan heb je op dergelijke apps als Badoo en Hot or Not, net als op Tinder, niets meer te zoeken. En terecht.

Toch is het allemaal niet zo moeilijk je als minderjarige aan te melden voor Tinder. Je registreert je door je naam in te voeren, een e-mailadres op te geven en een paar foto’s van jezelf toe te voegen. Het kost je een minuut vanaf het downloaden van de app in de store tot het swipen en het uiteindelijk verkrijgen van een zogenaamde ‘match’. Als je peuter al de homeknop van je telefoon weet te vinden en de functie ervan herkent, hoe moeilijk is het dan voor een puber een Tinder-account aan te maken zonder aan de algemene richtlijnen te voldoen?

Om uit te zoeken hoe makkelijk het is om een betaalde seksafspraak als minderjarige met een volwassen man te regelen, opende ik zelf een account en overtrad ik daarvoor de richtlijnen van Tinder. Gezien ik elke groomer makkelijk wist te traceren, heb ik besloten privacygevoelige informatie weg te laten en eventuele namen, leeftijden en woonplaatsen te veranderen.

Allereerst moest ik zorgen dat ik een geloofwaardig personage creëerde. Ik wilde mijn matches laten denken dat ze echt was. Ik maakte een beschrijving, geschreven als een typische tiener die in het eerste jaar van haar zorgopleiding zat. Expliciet vermeldde ik minderjarig te zijn. Om te zorgen dat gegadigden ontstonden, liet ik het fictieve personage onzeker overkomen. Ze was jong van geest en totaal onwetend over de wereld. Ik vond het te grof van een willekeurig meisje een Instagram foto te jatten en te gebruiken, daarom maakte ik gebruik van een stockfoto. Een foto dat vrij is voor ieder soort gebruik zonder dat je auteursrechten schendt. Het profiel was perfect en nauwelijks te onderscheiden van echt. Het voelde als mijn kindje; mijn pedo-jager.

Eenmaal online en geprepareerd, kon het avontuur dan eindelijk beginnen. Ik raakte eerst aan de praat met een leuke jonge ondernemer van een jaar of dertig. Hij was wel geïnteresseerd in mij. Tot mijn grote opluchting voelde ik tijdens het chatten met hem grote twijfel. Ik kon zijn twijfel door het scherm nog voelen. Uiteindelijk liep ons gesprek tot helemaal niets en heeft hij onze match teruggedraaid. Een halfuurtje later had ik beet. Een maagdelijke man – op de helft van zijn leven – contacteerde mij. Eerst maakten we kennis. Binnen twee minuten wist ik al aardig wat over hem. Na even gepraat te hebben, wendde hij het gesprek naar iets seksueels. Hij vroeg mij hoe hij mij het hardst kon laten komen en welke standjes ik lekker vond. Ik had van te voren verwacht dat ik zou lachen om de lugubere berichtjes, maar niets was minder waar. Ik voelde mij kut. Niet zozeer omdat ik zelf slachtoffer was, maar meer vanwege het medelijden dat ik had met mijn zelf-gecreëerde personage. Als een domme puber antwoordde ik op zijn berichtjes, in de hoop dat hij mij zou uitnodigen. Dit gebeurde natuurlijk. Ik verbrak het contact. Wat jammer dat ik die lekkere massage en die harde anale seks moest missen.

De dagen na de creatie van mijn grote kinderlokker-lokker, was ik offline. Een tentamenweek was in zicht, dus besloot ik mij – in plaats van op oude mannen – op andere onderwerpen te focussen. Ritalin werkt niet altijd mee en ik kakte toch al in, dus maakte ik een grote stap: inloggen op het Tinder-account via mijn PC en kijken wat de schade was. Dit was een halfuur voordat ik het account definitief verwijderde. De moordenaar van het door mij geschapen stockmeisje, was Rick van veertig. Ogend als een normale man. Hij droeg een overhemd en had zijn haar naar achteren gekamd op de foto’s. Hij had ook kinderen van een jaar of tien. Rick stuurde mij een berichtje met een verzoek: Hey schoonheid, zin in seks voor € 300,-? Lekker Rick, zei ik. In het gesprek met hem, benadrukte ik nog één keer minderjarig te zijn en drukte ik mijn angst uit om in de problemen te komen. Ik vroeg aan Rick of onze afspraak wel verantwoord zou zijn en of we dan niet de wet zouden overtreden. Nee, het mocht niet baten. Het maakte de getrouwde Rick allemaal niets uit. Het zijt zo. Rick wilde seks en het moest maar gebeuren. Ik schrok van de berichten die hij naar mij stuurde en ik had hem het liefst met zijn hoofd en gegevens op het internet gezet, maar aan mij is die taak niet toegediend. Overigens bega ik dan zelf een strafbaar feit.

In een hele korte tijd had ik de kans meerdere seksafspraken te maken met oudere mannen. Elk van deze mannen was zich ervan bewust te maken te hebben met een minderjarige. Ook werd gevraagd via WhatsApp een leuke foto te sturen van mijzelf. Deze mannen hebben de intentie gehad meerdere misdrijven te begaan. Niets ging per ongeluk. Na het gesprek met Rick besloot ik de stekker uit het account te trekken.

Voor nu heb ik even genoeg gezien. Er is werk aan de winkel.