OM ziet het licht: eerste richtlijn strafeis bij vervolging internetcriminaliteit

Vandaag heeft het OM een richtlijn gepresenteerd omtrent strafrechtelijke vervolging van internetcriminelen. Het doel van de richtlijn is het geven van een indicatie van de zwaarte van de straf die doorgaans wordt uitgereikt aan een delinquent. Gisteren werden de ‘regels’ vermeld in de Staatscourant.

Het OM verklaart dat het van belang is een integrale en toekomstgerichte aanpak te hebben om een veilig digitaal domein te kunnen creëren voor iedere internetgebruiker. Deze richtlijn zou daarbij moeten helpen. Een onbuigzame regel wordt het niet, want justitie mag gewoon afwijken van de algemene strafmaat. De voorschriften zijn bepaald op basis van ervaring uit eerdere strafzaken. Doordat de kennis flink is gegroeid de laatste jaren, heeft de mogelijkheid tot het opstellen van de richtlijnen ook eindelijk plaatsgevonden.

De aanpak van internetcriminaliteit lijkt steeds serieuzer te worden. In 2015 werd de strafmaat al verhoogd en voor 2018 is een bedrag van € 26 miljoen beschikbaar gesteld voor het bestrijden van de eindeloze cybercrime. Het Openbaar Ministerie pleit al tijden voor meer bevoegdheden voor de aanpak ervan. Meer politiemensen worden ingezet en ook wordt er steeds vaker gesproken over forensische opsporing in de digitale wereld. Het zal waarschijnlijk nog jaren duren voordat het rechtssysteem waterdicht is wat betreft online cybercrime, maar toch: in de toekomst valt spam gewoon onder poging tot diefstal en zal de zender van jouw dagelijkse ‘junk’ voor de rechtbank verschijnen.