‘WordPress cliché? Dan doe je het verkeerd’

Wie een beetje oog heeft voor detail, ziet al snel dat die eindeloze hoeveelheid bloggers, prekers, zeikers en vreemde gothic-achtige pubers gebruik maakt van WordPress. Je kan dan wel het copyright onderaan een pagina weg goochelen, maar dat betekent niet dat mensen zullen denken dat je op eigen kracht een hele website bij elkaar hebt gecodeerd. Waarom? Omdat websites gemaakt met WP (WordPress) er allemaal hetzelfde uitzien.

Oké, ik geef het toe. Ik gebruik ook WP voor mijn eigen websites. Deels uit gemak, maar ook een stukje veiligheid. Ik heb niet de kennis om een waterdichte website op basis van meerdere programmeertalen te kunnen schrijven. Dan gebruik ik liever een bijna gratis CMS (content management system) dat mijn gegevens ietsjes (ik kan ‘ietsjes’ niet vaak genoeg benadrukken) beter beschermt. En het is lekker makkelijk, want WP werkt bijna altijd zoals ik dat zou willen. Want als ik een paar maanden geen zin heb om te schrijven (kinders, zo werkt normaal gesproken het volwassen leven niet), hoef ik niet uit te zoeken hoe het ook alweer allemaal werkte, dankzij de gebruiksvriendelijkheid.

Gebruik maken van WordPress heeft dus veel goede kanten. Je kan veel, maar toch is ieder persoon zonder voorkennis in staat een website te bouwen. Er is alleen één nadeel dat in de loop der tijd is gaan opvallen: al die WP-websites zien er hetzelfde uit en worden alsmaar minder indrukwekkend of origineel. Daarmee verliest een strakke website zijn charme; het is toch maar één van ‘de vele andere’ in de ogen van bezoekers. Daarom moeten WordPress-gebruikers nu wakker worden en hun oude, stoffige kennis rondom CSS opfrissen, want dit is het recept om weer op te vallen tussen de miljoenen WP-webmasters.

Als je WP installeert heb je het halve werk van het bouwen van je website al gedaan. Het platform levert direct na de installatie op de server een standaard thema. Het enige dat nog ontbreekt is content, maar de basis ligt er al. Dit standaard thema kan je vervangen door duizenden andere thema’s die je binnen of buiten WordPress kan downloaden. Veel van deze thema’s bieden extra functies (zoals veranderingen in lay-out of het weghalen van het copyright van de ontwikkelaar) voor een maandelijks bedrag, maar ook zonder te betalen zijn deze thema’s prima te gebruiken. Ongeacht of je betaald of niet: je website zal altijd herkenbaar blijven als een WP-website. Wanneer je voelt dat je te weinig vrijheid hebt in het aanpassen van de lay-out, dan is er een gratis oplossing. Dat vraagt wel enige CSS vaardigheden. Mocht je niet over deze kennis beschikken, dan is W3Schools de perfecte tool om CSS onder de knie te krijgen.

Wat CSS nou zo magisch maakt, is het feit dat het de basis legt voor de layout van een website. Die wordt vaak nog aangevuld met Javascript, maar in principe is CSS voldoende voor de vormgeving. WordPress’ thema’s maken ook van CSS gebruik. Het kan dodelijk zijn voor je website om zomaar het originele CSS-bestand aan te passen van een thema, daarom geeft WordPress de mogelijkheid binnen de costumizer CSS-codes in te voeren. Wil je een bredere layout? Ga je gang en verander de ‘width’. Al die dingen die je met de standaard thema opties niet kan veranderen, kunnen worden aangepast. Het thema van OPINIE24 heb ik dusdanig aangepast, dat het originele thema niet meer te herkennen is en het er precies zo uitziet als dat ik voor ogen had.

Het is jammer als mensen te makkelijk denken over WordPress, want een veel beter platform om websites te bouwen zal je niet gauw tegenkomen. Het is alleen wel belangrijk je te verdiepen in de werking van WordPress en CSS, want met deze kennis kan je ervoor zorgen dat je origineel blijft. Een standaard lay-out voor je bedrijfswebsite kan echt niet meer.